Verimlilik Artırıcı Proje Nedir?
Verimlilik artırıcı proje (VAP) ilk kez 2007 yılında yayınlanmış olan “ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU” içerisinde enerji verimliliği uygulama projeleri olarak tanımlanmıştır. Sonrasında yönetmelik olarak “ENERJİ KAYNAKLARININ VE ENERJİNİN KULLANIMINDA VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASINA DAİR YÖNETMELİK” yayınlanmış ve daha detaylı açıklanmıştır. Enerji verimliliğine sahip makine ve sistemlerin çalıştırılması, izolasyon, rehabilitasyon ve proses revizyonu gibi yöntemlerle projeler hazırlanmaktadır. VAP’lar bakanlıkça belirlenen uygulama usul ve esaslarını içeren, bileşenler bazında aşağıdaki maddelerdeki çözümleri içine almaktadır. Bu konudaki çözümler şu şekildedir;
- Sonrasında gerekli olmayan enerji tüketiminin engellenmesi
- Atık enerjinin engellenmesi
- Enerji kaybının ve kaçaklarının engellenmesi veya daha aza düşürülmesi ile beraber atık enerjinin geri sisteme kazandırılması
- Kojenerasyon sistem tasarımları
- Yenilenebilir enerji kaynaklı ısı projeleri
Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Destekleri
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş EVD şirketleri enerji etüt hizmeti vermek ile görevlendirilmiştir. Yapılan detaylı etüt hizmetinin ardından enerji etüt raporu hazırlanır. Bu raporda işletmelerde mevcut halde bulunan sistemlerde enerji verimliliğini yükseltmek için yapılması planlanan projelerin geri ödeme süresi hesaplanır. Günümüzde Verimlilik artırıcı proje (VAP) destekleri aşağıda ki tabloda belirtildiği üzere iki farklı destek miktarına göre desteklenmektedir.
- Enerji Bakanlığı tarafından verilen VAP desteğinde; 500 TEP üzerinde tüketime sahip sanayi işletmeleri 5 milyon yatırıma kadar en fazla 1,5 milyon TL hibe alabilmektedir.
- KOSGEB enerji verimliliği VAP desteğinde; 500 TEP altında tüketime sahip sanayi işletmeleri 2,25 milyon yatırıma kadar %40 olacak şekilde, en fazla 900 bin TL hibe alabilmektedir.
Verimlilik artırıcı projeden kimler yararlanabilir?
Ana faaliyeti elektrik üretimi yapan ve üretim lisansı olan tüzel kişiler hariç ticaret ya da sanayi odasına kayıtlı olan mal üreten ve imalat yapan yıllık enerji tüketimi 500 TEP ’ten fazla olan işletmeler yararlanabilmektedir.
Verimlilik artırıcı proje başvuruları nereye yapılır?
Verimlilik artırıcı proje (VAP) başvuruları T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı https://evdes.enerji.gov.tr/ adresine yapılır.
Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Başvuru Şartları Nelerdir?
Verimlilik artırıcı proje (VAP) başvurusu yapmak için işletmeler belirli şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlardaki işletmeler;
- Bakanlık veri tabanına kayıtlı olmalı
- Enerji yöneticisi görevlendirmesi
- Son 3 yıllık enerji tüketimi asgari 500 TEP olmalı
- TÜRKAK akreditasyonlu kuruluş tarafından verilmiş ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesine sahip olmalı
En fazla kaç adet Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) başvurusu yapılabilir?
Endüstriyel işletmeleri önceden desteklenmesi kararlaştırılmış ya da uygulaması devam etmekte olan projeleri de içeren, firma başına en fazla 5 proje başvurusu yapılabilmektedir. Buradan anlayacağımız Asanmek EVD olarak hazırlayacağımız 5 adet Verimlilik artırıcı proje (VAP) için toplam 25 milyon TL yatırım ile 7,5 milyon TL destek alınabilmektedir.
Profesyonel uzmanlarımız ile onaylanma garantili VAP dosyası hazırlama ve danışmanlık hizmetimiz için vakit kaybetmeden bizimle iletişime geçiniz.