ENERJİ ETÜDÜ

Enerji etüdü, bir işletmenin enerji tüketimini analiz ederek enerji verimliliğini artırmak ve maliyetleri düşürmek amacıyla yapılan kapsamlı bir değerlendirme sürecidir. Bu süreç, enerji tüketiminin yoğunlaştığı noktaları belirler ve tasarruf fırsatlarını ortaya çıkarır.

Enerjinin kullanıldığı herhangi bir alanda konfor şartlarını etkilemeden aynı işi daha az enerji tüketimi ile yapmayı hedefleyen, mahalde yapılan ölçümler ve hesaplamalar ile verimliliğin arttırılmasına ve raporlanmasına enerji etüdü denir.

Enerji etüt hizmeti genellikle 2(iki) ana türde gerçekleştirilir:

  1. Ön Enerji Etüdü: Hızlı ve genel bir inceleme sunar. Enerji tüketiminin ana noktalarını belirler ve temel tasarruf fırsatlarını ortaya koyar.
  2. Detaylı Enerji Etüdü: Mevcut olan sistemlerin ölçüm ve hesaplamalarının yapılması sağlar. Daha derinlemesine ve kapsamlı bir analiz sunar. Tüm enerji tüketim süreçleri detaylı olarak incelenir ve spesifik iyileştirme önerileri sunulur.

Son 3 yıllık ortalama tüketilen toplam enerji 1000 TEP ve üzeri olan fabrikalar, sanayi alanın da yetkisi olan EVD firmasına etüt yaptırmak zorundadır

Toplam inşaat alanı 20000 m2 veya son 3 yıllık ortalama tüketilen toplam enerji 500 TEP miktarından fazla olan ticari binalar ve hizmet binalarının yönetimi yoksa yapı sahibi bina alanın da yetkili EVD şirketine enerji etüdü yaptırma zorunluluğu vardır.

Toplam inşaat alanı 10000 m2 veya son 3 yıllık ortalama tüketilen toplam enerji 250 TEP ve üzerinde olan kamu binaları, bina alanın da yetkili EVD şirketine etüt yaptırma zorunluluğu vardır.

Yukarıda belirtilen işletmelerin etüt yaptırma zorunlukları vardır ve sonuç raporunu bakanlığa iletmeleri gerekmektedir.

Sanayi sektöründe enerji verimliliği için; etütler 4 yılda bir yapılır ve sanayi enerji etüdü raporu hazırlanır.

Binalarda ise enerji etüt hizmeti 7 yılda bir yapılır ve bina enerji etüt raporu sunulur.

Yasal zorunluluk olan bu süreler, enerji verimliliğini sağlamak ve karbon ayak izini azaltmak amacıyla, işletmeler tarafından daha kısa periyotlarda da tercih edilmektedir.

Enerji etüdü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketi (EVD) tarafından yapılır. EVD şirketi, enerji etütlerini bina/sanayi etüt proje sertifikasına sahip mühendisleri ile gerçekleştirir. Ayrıca, yılda bir kalibrasyonu yapılmış ölçüm cihazları kullanmak ile sorumludur. Asanmek Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketi(EVD) olarak bina ve sanayi kategorisinde yetkili EVD şirketi olarak atanmış ve bu alanda lider bir şekilde hizmet vermektedir.

Asanmek Evd enerji kimlik belgesi hazırlama yetkisi
Asanmek EVD Sanayi Yetki Belgesi
Enerji etüdünde yasal zorunluluğa sahip işletmeler
Bina enerji verimliliği danışmanlık firması
Asanmek EVD Bina Yetki Belgesi
  1. İlk olarak etüt yapılacak olan işletme/kurumun enerji tüketimleri toplanır.
  2. Saha keşfi yapılır keşif tamamlandıktan sonra sahada yapılacak ölçümler ve ölçümlerin nasıl yapılacağı belirlenir.
  3. Enerji verimliliği sağlanabilecek ekipmanlar belirlenir.
  4. Varsa kazanlardan termal ve baca gazı ölçümü alınır. Kazanların çalışma basıncı ve belirli etiket değerleri kontrol edilir.
  5. Mekanik tesisattan termal kamera ile ölçüm alınır ve yalıtımsız ekipmanların belirlenir.
  6. Soğutma sistemlerinden gerekli ölçümler alınır. Örneğin; debi, analizör, sıcaklık ölçümleri alınıp COP hesabı yapılır.
  7. Havalandırma sistemi ve kompresörlerde güç ölçümleri alınır. Sürücü uygulamasının kullanılabilirliği analiz edilir. Kompresör atık ısının geri kazanımı değerlendirilir. Hava tesisatı dizaynı kontrol edilir ve kayıp-kaçakları ölçülür. 
  8. Elektrik motorlarının etiket değerleri alınır ve güç ölçümü yapılır. Yıllık çalışma saatlerine göre daha verimli elektrik motoru projesinin uygulanabilirliği değerlendirilir.
  9. Aydınlatma sisteminde sensör uygulanabilir noktalar ve verimli armatür dönüşümü değerlendirebilir. 

Sonuç olarak tüm diğer detaylı ölçümler ve analizler ile verimlilik artırıcı projeler hazırlanır ve sunumu yapılarak enerji etüdü çalışması tamamlanır.

Enerji etüdünde 1.adımda yapılan işlemler
Enerji etüdünde yapılan işlemler 2.adım

Enerji etüdü aşamaları nelerdir?

Saha Ziyareti​

Saha Ziyareti

Planlama

Planlama

Detaylı Ölçüm ve Analizleri​

Detaylı Ölçüm ve Analizleri

Değerlendirme​

Değerlendirme

Raporlama ve Sunum​

Projelendirme

Projelendirme

Raporlama ve Sunum

Enerji Etüdü Yaptırmama Cezası Var mı?

Bina veya endüstriyel işletmelerin, enerji etütlerini yaptırmaları zorunludur. Bu zorunluluk, 5627 sayılı enerji verimliliği kanunu kapsamında düzenlenmiştir. 29 Aralık 2023’te yayınlanan Resmi Gazete tebliğinde idari para cezaları 2023 yılına göre 2024 yılında %58,46 oranında arttırılmıştır. Kanuna göre, enerji etütlerini yaptırmayan işletmeler, 179.536,00 TL ile 897.945,00 TL arasında değişen para cezalarına maruz kalabilirler.

Bu yaptırım, işletmelerin enerji verimliliği konusunda daha duyarlı hale gelmelerini sağlayarak, enerji tasarrufu ve kaynak verimliliği gibi konularda daha başarılı olmalarına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, enerji etütleri yapmak, işletmelerin enerji maliyetlerini azaltarak ve çevresel etkilerini azaltarak sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaktadır.

Bu nedenle, enerji etütlerinin yaptırılması zorunlu bir işlemdir ve işletmelerin bu konuda titizlikle hareket etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler.

Enerji Etüt Raporu

Etüt yapılan işletme ya da binanın ölçüm, hesaplama ve araştırma sonrası yapılan en son işlemi enerji etüt raporu hazırlanmasıdır. Enerji Verimliliği Çevre Dairesi Başkanlığı tarafından enerji etüdü rapor formatı uygulama usul ve esaslarda belirtilmiştir. Bu formata göre Evd firmaları enerji verimliliği etüt raporu hazırlar.

Etüt raporları ve alınan önlemlerle ilgili uygulama planlarının birer kopyası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına gönderilir. Enerji verimliliği etüt raporu ENVER portalına girilir. Enerji etüt raporu; etüdün yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayı sonuna kadar Bakanlığa gönderilir.

Bakanlık, enerji etüt raporlarını değerlendirir ve uygun bulunmayan enerji verimliliği raporlarının tekrar hazırlanmasını isteyebilir. Bu sebeple ASANMEK EVD olarak yetki belgeli sanayi ve bina enerji etüt uzmanlarımız ile etüt hizmetini yönetmeliğe uygun gerçekleştirir. Sonrasında etüt raporunu bakanlığın istemiş olduğu formatta hazırlamaktayız.

Enerji Verimliliği Teşvikleri

Enerji Teşvikleri; T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve KOSGEB tarafından sağlanmaktadır. Bakanlık tarafından verilen destekler Enerji Verimliliği Kanunu ve Enerji Kaynaklarının ve Enerji Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmeliğindeki güncel şartlara göre verilmektedir. 

KOSGEB ise kobilerin yeşil dönüşüm destek programında (KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı) belirlenen kriterlere göre destek vermektedir. KOSGEB Enerji teşviklerinden detaylı enerji etüdünde bahsedilmiştir. Ayrıca başvuru ve takibi için bizimle iletişime geçiniz.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilen destekler;

  • Verimlilik Arttırıcı Projeler
  • Gönüllü Anlaşmalar
  • KOSGEB tarafından verilen destekler;

    • Elektrik Motorları Etüt Hizmeti
    • Enerji Etüt Hizmeti

Yıllık Enerji Tüketimi - Tep Hesaplama

Yıllık tüketmiş olduğunuz enerjinin tespiti amacıyla son 1 yılda tükettiğiniz yakıt miktarlarını aşağıda bulunan tabloya giriniz. Sonuca göre üstte belirttiğimiz TEP miktarlarından Enerji Etüt zorunluluğunuzu ya da teşvik alabilme imkanını görmüş olacaksınız.

TEP Hesaplama Tablosu
Energy Calculation
ELEKTRIK (KWH) TEP
DOGALGAZ (M3) TEP
LPG (TON) TEP
LPG (M3) TEP
TAŞ KÖMÜRÜ (TON) TEP
FUEL OIL No: 4 (TON) TEP
FUEL OIL No: 5 (TON) TEP
FUEL OIL No: 6 (TON) TEP
MOTORİN (TON) TEP
BENZİN (TON) TEP
HİDROLİK (TON) TEP
Toplam TEP:
Enerji Etüt Hizmeti Teklif Formu

Enerji etüt hizmeti, bir binanın veya tesisin enerji tüketimini analiz eder ve verimliliği artırmak için önlemler belirler. Enerji etüt hizmeti yaptırmak enerji tasarrufu sağlar. Bu, enerji maliyetlerini düşürür ve çevresel etkileri azaltır. Verimlilik önlemleri işletme maliyetlerini uzun vadede azaltır, böylece enerji faturaları düşer. Ayrıca karbon ayak izini azaltarak çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunur.

Enerji etüt hizmeti yasal bir zorunluluktur. Bu, işletmelerin yasal düzenlemelere uyum sağlamasına yardımcı olur. Enerji etüt hizmeti daha verimli enerji yönetimi stratejileri sağlar, işletme verimliliğini artırır. Yeni ve verimli teknolojilerin benimsenmesine olanak tanır, bu da rekabet avantajı kazandırır. Enerji etüt hizmeti, ekonomik ve çevresel açıdan birçok fayda sunar. Bu nedenle enerji tüketimini optimize etmek için önemlidir.

Enerji Verimliliği Kanunu; enerjinin verimli kullanılması, israfı engellemek ve enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla 02.05.2007 tarihinde yayınlanmıştır. Kanun ile Enerji Verimliliği için ilk kez tanımlamaları sıralayacak olursak;

  • Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri
  • Yetkilendirilmiş kurumlar (Meslek odaları ve Üniversiteler)
  • Ton Eşdeğer Petrolü (TEP)
  • Enerji Kimlik Belgesi (EKB)
  • Enerji Verimliliği
  • Enerji Verimliliği Danışmanlığı
  • Enerji Verimliliği Uygulamaları
  • Enerji Etüt Hizmeti
  • Enerji Yoğunluğu
  • Enerji Yöneticisi ve Sertifikası
  • İşletmelerde Enerji Yönetimi
  • Geri ödeme süresi
  • Kojenerasyon
  • Enerji Performans Sözleşmesi
  • Yetki Belgesidir.

Ülkemizde enerji verimliliği kanunu yayınlanmasının ardından verimliliği arttırmak amacıyla yönetmelikler çıkartılmıştır. Referans alabileceğimiz ilk yönetmelik 27.10.2011 tarihinde “ENERJİ KAYNAKLARININ VE ENERJİNİN KULLANIMINDA VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASINA DAİR YÖNETMELİK” adı ile yayınlanmıştır.