You are here:

Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliğinde Değişiklik

Yönetmeliği Asansör firmalarına gerekli kısımlar olarak aşağıda özetledik;

A tipi Muayene Kuruluşlarının Bakanlık tarafından yetkilendirilme şartları ve aşamalarından bahsedilmiştir.

Akreditasyon kapsamı yalnızca elektrik tahrikli veya hidrolik tahrikli asansörler olarak belirlenmiş olan A tipi muayene kuruluşu, Bakanlık tarafından yetki alamayacağı belirlenmiştir.

Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) kapsamında asansörü piyasaya arz eden asansör firması aşağıdaki evrakların 1’er adedini A tipi Muayene Kuruluşuna iletmelidir.

  1. a) AB uygunluk beyanı.
  2. b) Onaylanmış kuruluş tarafından düzenlenen uygunluk belgesi.
  3. c) Onaylı asansör avan ve/veya uygulama projesi.

ç) Yük için kalibrasyon doğrulama raporu.

Tescil Öncesi Kontrolde kullanılacak yükün;

  1. a) Üç yılda bir defa olmak üzere kalibrasyon laboratuvarından izlenebilirliği olan doğrulama raporunun veya belgesinin alınması.( 1/7/2023 tarihine kadar aranmaz)
  2. b) Seri numarası ile birlikte model veya tip bilgilerini silinmeyecek şekilde içermesi.( 1/7/2023 tarihine kadar aranmaz)
  3. c) Fiziksel özelliklerini kaybetmeyen, kütlesinde değişiklik olmayan malzemeden oluşması ve kolay taşınabilirliği için ergonomik olması gerekmektedir.

Asansör monte eden veya onun yetkili servisi, tescil öncesi ilk periyodik muayene, yıllık periyodik muayene ve takip kontrolüne nezaret eden teknik bakım ve onarım personelinin;

  1. a) İş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğine aykırı hareket etmemesini,
  2. b) İşveren bilgilerini de içeren tanıtıcı kimlik belgesini üzerinde taşımasını,
  3. c) Güncel Sosyal Güvenlik Kurumu sigortalılık kaydının ilgili A tipi muayene kuruluşuna sunulmasını,

sağlar.

 Bina sorumlusu ile bakım sözleşmesi imzalayan asansör firmasına ait TSE HYB (TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi)’nin bulunmaması, bu belgenin geçerlilik süresinin dolması veya bu belgenin askıya alınması durumunda A tipi muayene kuruluşu tarafından periyodik kontrol yapılmaz.

Asansör monte eden firma veya onun yetkili servisi, bir önceki yıl içerisinde aylık bakımını yaptığı asansörlerin kimlik numaralarını ve adreslerini içeren listeyi her yıl Ocak ayı sonuna kadar fiziki şekilde veya KEP yoluyla resmî olarak ilgili idareye göndermesi gerekmektedir.

Takip kontrolü neticesinde kırmızı ya da sarı renkli bilgi etiketi iliştirilmesine neden olan uygunsuzlukların giderilmediği belirlenen asansör, ilgili idare tarafından ana besleme sisteminden elektriğinin kesilerek mühürlenmesi yoluyla hizmetten men edilir.

A tipi muayene kuruluşu ile ilgili idare protokol yapılma aşamalarından bahsedilmiştir.

Muayene mühendisi, bir tam günde en fazla altı asansörün yıllık kontrolünü veya bir tam günde en fazla on iki asansörün takip kontrolünü yapar.

Muayene mühendisi, aynı mahallede olmak üzere bir tam gün içerisinde en fazla üç asansörün tescil öncesi ilk periyodik kontrolünü ve bu sayıya ilave olarak en fazla iki asansörün yıllık periyodik kontrolünü yapar. Muayene mühendisi, farklı mahallelerde olmak üzere bir tam gün içerisinde en fazla iki asansörün tescil öncesi ilk periyodik kontrolünü ve bu sayıya ilave olarak en fazla iki asansörün yıllık periyodik kontrolünü yapar. Muayene mühendisi birinci ve ikinci cümlelerde belirtilen yıllık periyodik kontrol sayısı üzerinden bir tam gün içerisinde tamamlayamadığı yıllık periyodik kontrol sayısının en fazla iki katı sayıda asansörün takip kontrolünü yapar.

Yıllık periyodik kontrol, tescil öncesi ilk periyodik kontrol veya takip kontrol tarihini takip eden en geç üç işgünü içerisinde sorumlu teknik yönetici tarafından imzalanır

 Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel öğretim kurumları dışında kalan tüm resmî Devlet okullarındaki asansörlerin tescil öncesi ilk periyodik kontrolleri hariç olmak üzere, yıllık periyodik ve takip kontrollerinden ücret talep edilemez.

Bir defaya mahsus tescil öncesi ilk periyodik kontrolde gerçekleştirilecek olan muayene ve deneyler, ilgili uyumlaştırılmış standardında veya buna karşılık gelen uyumlaştırılmış Türk standardında öngörülen yükte ve beyan hızında A tipi muayene kuruluşunca gerçekleştirilir. Ancak Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) kapsamında söz konusu asansörün son kontrolü, birim doğrulama veya son muayene gibi uygunluk değerlendirme yöntemlerinden biriyle onaylanmış kuruluş tarafından yapılmış ise tescil öncesi ilk periyodik kontrol yüksüz ve düşük hızda yapılır. Birinci cümlede belirtilen yükte ve beyan hızında muayene ve deneyleri tamamlanmayan asansörün takip kontrolü veya bir sonraki takvim yılına ait olan periyodik kontrolü, tescil öncesi ilk periyodik kontrol gerekliliklerine göre sonuçlandırılır. Kontrol kapsamında gerçekleştirilen muayene ve deneyler neticesinde o asansörde yer alan asansör güvenlik aksamının, makinanın, kılavuz rayın, kabinin, halatın, bağlantı elemanlarının kontrol sonrasında hasar görüp görmediği A tipi muayene kuruluşu adına hareket eden muayene mühendisi tarafından değerlendirilir ve raporun açıklama bölümüne gerekli bilgi yazılır.

Bu Yönetmelikte yer alan usul ve esaslara aykırı hareket ettiği belirlenen bina sorumlusuna, asansör monte edene veya onun yetkili servisine Bakanlık tarafından 1705 sayılı Kanunun 6 ncı maddesine göre idari para cezası uygulanır. Ancak bina sorumlusuna veya kat maliklerine 11 inci maddenin onuncu fıkrasında belirtilen mavi renkli bilgi etiketine esas olan uygunsuzlukların giderilmesini sağlamadığından dolayı birinci cümlede ifade edilen idari para cezası uygulanmaz.

Kabin kapısı ve kapıları maddesi uygunsuzluk durumunda kırmızı etiket şartlarına dönmüştür.

İki yönlü haberleşme sistemi ,TS EN 81-28 uzaktan alarm sistemi ve asansörlerde ki TS EN 81-71 standardına göre kasıtlı tahribata karşı  korunma maddeleri aşağıdaki gibi değişmiştir.

Yönetmeliğe ve eklerine buradaki linkten ulaşabilirsiniz.