Asansör firmalarının sahip olunan yasalar ve yönetmelikler gereği belge almaları mecburi olup, Asansör Ce Belgesi almayan firmalar yönetmeliğe göre montaj yapamazlar. CE işareti ile ürününüzün güvenilirliğini ispatlamış olup, tüketici doğrultusunda nitelik ve emniyet standartlarına ideal ürün üretmiş olduğunuzu belgelemiş olursunuz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı doğrultusunda yayımlanan 2014/33/AB asansör yönetmeliği, üreten, montaj ve modernizasyon yapan, tamirat yapan bütün alakalı firmalar için mecburi olup, kullanıcıların sağlığını ve güvenliğini korumaya yönelik bir mecburiyettir.
Asansör Ce Belgesi Nedir?
Avrupa normlarına göre bir ürünün kullanıcı tarafından güvenilirliğini sağlayan Belge türü Ce belgesidir. Montajı ve sonrasında bakım ve revizyonu yapılan tüm asansörlerin Ce belgesine sahip olması gerekmektedir. Asansör firmaları Asanmek Mühendislik yardımıyla alacakları belgeler ile montajını yapmış oldukları asansörlere Ce etiketi yapıştırıp, ruhsat alabilmektedir. Ya da sadece montajını yapmış oldukları asansörlere Asanmek Mühendislik tarafından hazırlanmış asansör teknik dosyası ve asansörün Ce denetimi sayesinde Ce belgeli asansörü piyasaya arz edebilmektedir.
Asansör Ce Belgesi Nasıl Alınır?
Asansör Ce Belgesi Alabilmek için öncelikle Asanmek Mühendislik ile iletişime geçmenizi tavsiye etmekteyiz. Alacağınız belgenin bütçesini doğru kullanmanız çok önemlidir. Yıllık yapmış olduğunuz ya da yapacağınız montaj sayısı, montajlarda kullanmış olduğunuz malzeme (güvenlik ekipman) marka çeşitliliğiniz, monte ettiğiniz asansör tahrik tipleri ve askı tiplerinin seçimi için doğru belge modülünü Asanmek‘in tecrübeli kadrosundan destek alarak almanız gerekmektedir.
Asansör Uygunluk Değerlendirme Modülleri
- Modül B Asansörlerin AB Tip İncelemesi
- Modül E Ürün Kalite Güvencesine Dayalı Tip Uygunluğu
- Modül G Asansörlerin Birim Doğrulamaya Dayalı Uygunluğu
- Modül H1 Tam Kalite Güvencesi İle Tasarım İncelemesine Dayalı Uygunluğu
- Modül F Asansörlerin Son Muayenesi
- Modül D Asansörlerin İmalat Kalite Güvencesine Dayalı Tip Uygunluğu
- Risk Analizi
2014/33/AB Uygunluk Beyanı ve Ce İşareti
Asansör Monte eden montaj sonrası son kontrolünü gerçekleştirdikten sonra güncel asansör Standartlarına ( TS EN 81-20, TS EN 81-50, TS EN 81-70, TS EN 81-28 vs…) ve 2014/33/AB, güncel tip imar yönetmeliklerine göre eksikliği olmadığı durumda asansör için AB uygunluk beyanı hazırlar. Asansör firması Ce işareti yapıştırma yetkisine sahip değil ise asansöre Modül G vs. belge alarak Ce işareti iliştirir ve asansör tescil başvurusu yapabilir.