AKUSTİK PROJESİ VE RAPORU

31 Mayıs 2017 Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik ile yapıların içerisinde ve dışarısında olabilecek sağlıksız gürültülerin en aza indirilmesi hedeflenmiştir. Bu yönetmeliğin amacı yapılarda bulunan insanların etkilendiği her türlü gürültülerin denetim altına alınmasıdır.

Yapıların yapım zamanında ve bitiminde ölçümler ile akustik uzmanı tarafından yapılarak akustik rapor düzenlenir.

31 Mayıs 2017 yayınlanan ve 2 yıl sonrasında yürürlüğe giren Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmeliğe göre akustik proje ve raporu zorunlu hale gelmiştir.

A-2 Tip Mühendislik Akustiği, C-1 Tipi Bina Akustiği ya da D1-Bina Akustiği Sertifikalı ve proje müellifi olan mühendislik ya da mimarlık şirketinden alınır.

Kat plan çizimleri, gürültü haritası, anahtar paftalar, ses geçiş yolları ve önlemleri, yapı elemanları tipleri ve detaylarını ve reverberasyon süresini içeren projedir.

Mimari akustik raporu; yapı elemanlarının ses izolasyon şekilleri, hesap, uygulama ve detaylarını barındırmaktadır.

Yapının mimari projede ki yaşam alanına ve sınıfına göre akustik proje fiyatı verilmektedir. Akustik rapor fiyatının verilebilmesi için öncelikli şart mimari projeyi görmektir.

Uygulamada kullanılacak yapı malzemeleri, ses izolasyon detayları ve hesaplanan akustik performans sonuçlarının olduğu rapordur.