Kobi enerji verimliliği destek programı; yeşil dönüşüm destek programı adı ile yaklaşık 100 bin işletmenin faydalanması amacıyla 2022 yılında başvuruya açılmıştır. KOSGEB etüt hizmeti desteği iki sınıfta KOBİ’lere verilmektedir. Bu iki sınıf elektrik motorları etüt hizmeti desteği ve enerji etüt hizmeti desteği şeklindedir. İşletmenin hangi desteği alabileceğini belirlemek amacıyla son 12 ayda tüketmiş olduğu (elektrik, doğalgaz, dizel, kömür, LPG vs.) toplam enerji TEP cinsinden hesaplanmalıdır. TEP hesap programını buradan indirip basit bir şekilde hesaplama yapılabilmektedir. Hesaplanan TEP değerine göre 10 ve 1000 TEP arasında çıkan işletmeler, resmi KOSGEB hizmet sağlayıcısı olan Asanmek Mühendislik Belgelendirme EVD şirketinden motor etüt/enerji etüt hizmeti alabilmektedir. 

KOSGEB-enerji-verimliliği-etüt-desteği

Elektrik Motorları Etüt Hizmeti ve Değişim Giderleri Desteği

Elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren elektrik motorları işletmelerde pek çok makine ve teçhizat üzerinde kullanılmaktadır. Elektrik motorlarını başlıca sıralayacak olursak; pompalar, fanlar, kompresörler, değirmenler, taşıma sistemleri, frezeler, CNC’ler, matkaplar, testereler, taşlama tezgâhları, özel tasarım makineler vs. üzerinde işletmelerde en çok bulunan ekipmanlardandır. Sanayide elektrik tüketiminin yaklaşık %65’ine elektrik motorları sebep olmaktadır. Bu sebeple enerji verimliliğinde üzerinde en çok durulan ve dünya genelinde değişimine destek verilen ekipman çeşididir. Sanayide bulunan motorların zamanla yüksek ısınma, doğru yapılmayan sarımlar neticesinde verimleri düşmektedir ve üretildiği zamandaki teknoloji günümüz zamanına göre verimlilik açısından daha düşüktür. 

Türkiye genelinde vermiş olduğumuz Kobi enerji verimliliği destek programı hizmetleri neticesinde, işletmelerde bulunan mevcut motorların yeni nesil teknolojiye sahip motorlar ile değişiminde çoğunlukla geri ödeme süreleri 3(üç) yılın altında olduğu görülmüştür. Değişen motorlar, kendi maliyetini karşıladıktan sonra işletmeye enerji tasarrufu sağlayarak finansal kâr sağlamaktadır.

TEP hesabına göre 10 ile 50 TEP arasında olan işletmeler 5.000 (beş bin) TL motor etüt hizmeti desteğini, 50 ile 100 TEP arasında olan işletmeler 10.000 (on bin) TL motor etüt hizmeti desteğini başvurarak alabilmektedir. Elektrik motorları etüdünde 10-100 TEP arasında olan işletmelere elektrik motorları etüt hizmeti desteği (%100) ve motor değişim giderlerinin %75’ini karşılayan hibe KOSGEB tarafından sağlanmaktadır. Örnek verecek olursak motor etüdü değişim giderlerinden faydalanacak bir işletme 533 bin TL’lik yapacağı motor değişiminin 400 bin TL’sini Kobi enerji verimliliği destek programından alabilmektedir. Güncel destek üst limitleri ve oranları için tıklayınız.

Enerji Etüt Hizmeti ve Verimlilik Artırıcı Giderler Desteği

100 ile 1000 TEP arasında olan işletmelerde ise hizmet sağlayıcıdan alacağı enerji etüt hizmetinin en fazla 30 bin TL’si ve 1.8 milyon TL’lik değişim yapılacak ekipmanlara olacak yatırımının %50’si olan 900 bin TL’si hibe olarak verilmektedir.

TEP değeri uygun olan işletmeler; enerji etüdü desteği alabilmesi için öncelikle KOSGEB hizmet sağlayıcısı olan Asanmek Mühendislik Belgelendirme EVD şirketine başvurması ve saha ölçümleri için randevu alması gerekmektedir. KOSGEB enerji etüdü ölçümlerinde; pompalar, soğutma grubu (chiller), motorlar, fanlar, kompresörler, fırınlar, sıcak su kazanları, termal, aydınlatma, basınçlı hava kaçak ölçümleri yapılmaktadır. Ölçüm sonuçları ile hesaplamalar yapılarak ekipmanların geri ödeme süreleri belirlenmekte ve raporda belirtilmektedir. Hazırlanan rapor firmaya sunulmakta ve ardından KOSGEB sistemine işlenmektedir. Geri ödeme süresi 3 yıl ve altında olan motorlar, kompresörler, fanlar, pompalar ve değişken hız sürücüleri Kobi enerji verimliliği destek programı kapsamında değişim gideri olarak işletmeye hibe verilmektedir.