You are here:

Kompresör Verimliliği Ölçümü hizmetimiz konusu içinde; kompresör nedir, kompresör nasıl çalışır, Kompresörler ne için kullanılır, kompresörlerin kullanım alanları nelerdir, Kompresör Verimlilik Ölçümleri Nasıl Yapılır ve bu ölçümler neler önemlidir? gibi soruların cevaplarını sizlere açıkladık. Kompresör Verimlilik Ölçümü hakkındaki hizmetimizi aşağıdaki bilgilerden edinebilirsiniz.

Kompresör Verimliliği Ölçümü

Kompresör Nedir?

Kompresör, bir akışkanı sıkıştırarak hacmini azaltan ve basıncını artıran mekanik bir cihazdır. Bu işlem, akışkanın enerji yoğunluğunu arttırırken, aynı zamanda sıcaklığını da yükseltir. Havalandırma sistemlerinden soğutma sistemlerine, endüstriyel işlemlerden taşımacılığa kadar çeşitli uygulamalarda bulunur. Yüksek basınçlı akışkanları elde etmek, depolamak ve kullanmak için önemli bir ekipmandır.

Enerji Verimliliğinde Kompresör Neden Önemlidir?

Bu cihazlar, enerji verimliliği açısından kritik bir rol oynar çünkü akışkanı sıkıştırma işlemi, yüksek enerji tüketen bir süreçtir. Enerji verimli kompresörler, aynı işi yaparken daha az enerji harcayarak yüksek basınçlar oluşturabilir.

Daha verimli kompresörler, işletmelerin enerji maliyetlerini ve çevresel etkilerini azaltmasına yardımcı olur. Aynı zamanda verimli çalışan kompresörler, daha az karbondioksit emisyonu ve karbon ayak izi bırakarak sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada da önemli bir rol oynar.

Kompresörler ne için kullanılır?

Bu ekipmanların birçok kullanım alanı mevcuttur. Ancak en temel olarak sıkça karşımıza çıkan bölümler bunlardır;

  • Havalandırma ve Klima: Kompresörler, klima sistemlerindeki soğutucu gazların sıkıştırılması ve ısı alışverişini sağlamak için kullanılır.
  • Endüstriyel İşlemler: Basınçlı hava sağlama, üretim hatlarında gazları sıkıştırma, şişirme işlemleri, hava kaynaklı araçlar gibi birçok endüstriyel işlemde kompresörler önemli rol oynar.
  • Petrol ve Doğalgaz Endüstrisi: Doğal gazın boru hatları boyunca taşınması ve işlenmesi için kullanılır. Örneğin Turbo Kompresörler.
  • Kimya Endüstrisi: Kimyasal işlemler, gazların sıkıştırılmasını ve tepkimelerde kullanılmasını gerektirebilir.

vb. birçok işletme türünde de kullanılmaktadır.

Kompresör verimlilik ölçümleri nasıl yapılır?

Yaptığımız ölçümlerde en temel olarak kompresörlerden bazı veriler alarak, standart etiket formlarına göre kıyaslama işlemleri yapmaktayız. Bunlar her kompresör için önemli olan verilerdir.

  • Giriş ve Çıkış Basınçları: Kompresörün verimliliğini değerlendirmek için giriş ve çıkış basınçları ölçülür. Giriş basıncı, kompresöre giren akışkanın basıncını temsil ederken, çıkış basıncı ise akışkanın kompresörden çıkışındaki basıncı gösterir. Bunların arasındaki basınç farkı (tabi kullanım alanlarına göre değişiklilik gösterebilir) ne kadar az ise ve kompresör bunları dengelemek için ne kadar az çalışırsa o kadar iyidir.
  • Akış Hızı: Bu cihazın verimliliğini anlamak için akışkanın hızı ölçülür. Bu, birim zamanda kompresörün ne kadar akışkan sıkıştırabildiğini belirler.
  • Akışkanın Debisi: Cihazın saatte ve dakikada sisteme iletmesi gereken standart bir debi mevcuttur. Bu debiyi anlık takip etmek normalde zordur. Ancak belli cihazlar ile mümkündür. Bunların ölçümü, kompresörün tükettiği güce oranla ne kadar standarda yakınsa o kadar verimlidir.
  • Güç Tüketimi: Kompresörün verimliliği, tüketilen güç ile elde edilen iş arasındaki oranla ölçülür. Güç tüketimi, kompresörün çalışması sırasında ne kadar elektrik enerjisi harcadığını gösterir.

Bu konu hakkında sadece kompresör verimlilik ölçümleri ile ilgili sizlere özel hizmetimiz mevcuttur. Bunun için hemen aşağıdaki formu doldurarak bizler ile iletişime geçebilirsiniz.

Kompresör verimlilik ölçümleri neden önemlidir?

Aslında işletmelerdeki en maliyetli cihazlardan biri de kompresörlerdir. Çünkü bir akışkan ile çalışma yapıldığı için çok büyük bir bölümünün boşa gitme ihtimali yüksektir. Bundan dolayı bu işlemi çok verimli kullanmak gereklidir.

Örneğin işletmenizdeki büyük ve sürücüsüz bir vidalı kompresör, normalde kullanılması gerekenden 3 ya da 4 kat fazla tüketiyordur. Ancak ölçüm alındığı taktirde bunu anlamak mümkün olmuyor. Bu da aylık olarak sizlere 3 ya da 4 kat fazla bir tüketim bedeline sebebiyet veriyor.

Bu ve benzer konularda da bizler iletişime geçerek yardım alabilirsiniz.

Yaptığımız diğer ölçümleri Enerji Ölçümleri sayfamızdan inceleyebilirsiniz.