You are here:

EKB (Enerji Kimlik Belgesi) Nedir?

Enerji Kimlik Belgesi, ilk kez 2007 yılında yayınlanan 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanununda tanımlanmıştır. Bu tanımlamaya göre yapının enerji ihtiyacı ve enerji tüketim derecelendirmesi, yalıtım niteliği ve ısıtma/soğutma metotlarının verimi ile ilgili bilgilerini içermektedir. Belge de A, B, C, D, E, F, G sınıflarına göre enerji performansı ve sera gazı emisyonu oranı belirtilmektedir. Ayrıca yapıda yenilenebilir enerji/kojenerasyon enerji kullanım oranıda gösterilmektedir. Isıtma, Sıhhi Sıcak Su, Soğutma, Havalandırma, Aydınlatma, Kojenarasyon ve Fotovoltaik sistemlerin yıllık enerji tüketimleri de tablo halinde Ekb raporunda verilmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi Veren Firmalar

Enerji Kimlik Belgesi düzenleme konusunda yetkili firma tanımı ise ilk kez Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Bu yönetmeliğe göre müşavir, danışman, proje kontrolü, düzenlemeye yetkili kuruluşlar, gözetim kuruluşları EKB düzenlemeye yetkilidir. Uygulama aşamasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı enerji kimlik belgesi düzenleme yetkisini Serbest Mühendis Müşavirlik (SMM) belgeli firmalara ve Enerji Danışmanlık Şirketler (EVD)’ine vermiştir. Yetkilendirme iki sınıfta yapılmaktadır. Yeni binalarınızın EKB belgesini bakanlık yetkili Asanmek EVD şirketine hızlı, doğru ve güvenilir bir şekilde hazırlatabilirsiniz.

  1. Yeni Binalarda EKB
  2. Mevcut Binalarda EKB

Yeni Bina Enerji Kimlik Belgesi

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre 01.01.2011 sonrası yapılan binalar yeni bina olarak tanımlanmıştır. Yeni binalar, yapı kullanım belgesi alınması esnasında EKB yaptırması yönetmelik ile zorunlu olmuştur. Aşağıda belirtmiş olduğumuz yapılar haricinde tüm yeni yapıların EKB yaptırması zorunludur.

Mevcut Binalarda Enerji Kimlik Belgesi

01.01.2011 yılından önce iskân almış olan mevcut yapılarda EKB zorunlu iken, sonrasında geçen zaman ile daha geniş kapsama ulaşmıştır. Bugünden itibaren yapı kullanım belgesinde 10 yılı geçen binalarda da enerji kimlik belgesi alınması zorunludur. Piyasada yeni bina EKB yetkisine sahip birçok mühendis ve mimarlık firması var iken mevcut (eski) bina EKB yetkisine sahip firma sayısı sınırlıdır. Asanmek Mühendislik Belgelendirme, Çevre Şehircilik yeni binanın yanında mevcut bina EKB yetkisine sahip bir EVD firmasıdır. Asanmek EVD olarak EKB belgeleri tüm Türkiye geneline il ve ilçe fark etmeksizin hazırlanır ve gönderilir. Hazırlanan EKB belgeleri tarafınızca e-devlet tarafından sorgulanıp, doğrulandıktan sonra ödemesi alınır.

Mevcut ve Yeni Bina Enerji Kimlik Belgesi
Teklif İçin Arayınız

Enerji Kimlik Belgesi Teklifi için formu doldurunuz

Yeni Bina Enerji kimlik belgesi için hangi evraklar gerekli?

Yapı Ruhsatı

Belediyeden projeler onaylandıktan sonra alınan belgedir, mevcut değilse belediyenin arşivinden dilekçe ile alınabilir. Mevcut ve yeni bina EKB yapı ruhsatında ki tarih bilgisine göre hazırlanmasına karar verilir. 

Isı Yalıtım Raporu (TS 825)

Makine Mühendisi tarafından mimaride bulunan yalıtım malzemeleri ve kalınlıkları, pencere, kapı, duvar kalınlıkları vs. bilgileri işlenerek hesaplanan rapordur.

Mimari Proje

Mimar tarafından hazırlanır. Vaziyet planları, kat planları, yan kesitler, yalıtım detayları, kapı detayları, pencere detayları vs. bilgilerin olduğu projedir.

Mekanik Tesisat Projesi

Isıtma bilgileri (Merkezi sistem, Bireysel sistem vs.), var ise havalandırma tesisatı, klima tesisatı bilgileri EKB Bep.tr 2 programına işlenmesi için gereklidir.

Elektrik Tesisatı

Aydınlatma Projesi ve hesapları gereklidir.

Üstteki Evraklar Tarafımıza Mail Yada Kargo Yoluyla Ulaştırıldıktan Sonra Enerji Kimlik Belgeniz Hazırlanır​

Tüm Türkiye genelinde

'den fazla Enerji Kimlik Belgesi teslim ettik
0

Mevcut (Eski) Bina Enerji kimlik belgesi için hangi evraklar gerekli?​

Yapı Ruhsatı

Belediyeden projeler onaylandıktan sonra alınan belgedir, mevcut değilse belediyenin arşivinden dilekçe ile alınabilir. Mevcut ve yeni bina EKB yapı ruhsatında ki tarih bilgisine göre hazırlanmasına karar verilir. 

Mimari Proje

Mimar tarafından hazırlanır. Vaziyet planları, kat planları, yan kesitler, yalıtım detayları, kapı detayları, pencere detayları vs. bilgilerin olduğu projedir.

Var ise Isı Yalıtım Sözleşmesi

Binaya daha sonradan yapılmış izolasyon var ise yüklenici ile bina yönetimi arasında ki yalıtım sözleşmesi fotokopisi tarafımıza ulaştırılmalıdır.

Üstteki Evraklar Tarafımıza Mail Yada Kargo Yoluyla Ulaştırıldıktan Sonra Enerji Kimlik Belgeniz Hazırlanır​

Örnek Enerji Kimlik Belgesi Formu

Türkiye Geneli Enerji Kimlik Belgesi(EKB) Referanslarımız

Enerji Kimlik Belgesi(EKB) Soruları ve Cevapları​

Yeni Binalar için Ekb(Enerji Kimlik Belgesi) bakanlığın yetki vermiş olduğu kurumlardan eğitim almış proje müellifi SMM’li mühendislik bürolarından alınabilir. Mevcut Binalar için Enerji Kimlik Belgesi; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkili SMM belgeli Mühendislik Büroları ya da EVD şirketleri tarafından düzenlenir.

Aşağıdaki yapılar haricinde tüm yapıların EKB alması zorunludur.

  • Yapı alanı 50 m2’den az olan
  • TSK, MİT, MSB ve bağlı kurumlar
  • Kullanım zamanı 2 seneden az olan
  • Belediye dışındaki yapılar ve 1000 m2’den az
  • Sanayide imalat yapılan
  • Sera, atölye, vb. ısıtmaya ihtiyacı olmayan depo, ardiye, ağır gibi binalarda EKB alınması zorunlu değildir.

Binaya verilen bu belge apartman şeklinde ise daire sayısına göre, daire sayısının az olup bina toplam alanının fazla olduğu yapılarda m2 alanına göre fiyat verilmektedir. Uygun fiyat teklifi için iletişime geçiniz.

Yeni binalarda yapı kullanım belgesi almadan önce zorunlu olan EKB belgesi; Mevcut yapılarda konutlarda ısı yalıtım kredisi alınabilmesi için zorunludur. Ayrıca alım satımlarda mülkü alacak kişi tarafından sonrasında tüketeceği enerji hakkında fikir vermektedir.

Yeni binalarda yapı kullanım belgesi alınabilmesi için enerji kimlik belgesi enerji performans sınıfı en az C olmalı. Bir yapının C ve üzeri sınıfta olabilmesi için en kolay yol yapıya yalıtım yaptırmaktır. Şart olmamak ile birlikte gereksinim sağlamaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi yapıda bulunan daireye, bölüme veya bir kısma değil yapının tamamına alınır.

Yeni binalar için yapı kullanım belgesi alınmadan önce inşaat sahibi tarafından ödenmesi gerekmektedir..Ekb belgeleri yapıda 10 yıllık geçerliliğe sahiptir. Bu nedenle mevcut yapılarda yapı sahipleri tarafından ödenmesi makuldür

Tapularda alım satım işlemlerinde zorunluluk kalkmış olmasına rağmen, ısı yalıtım kredisi alırken mevcut bina enerji kimlik belgesi zorunludur.

Asanmek Mühendislik olarak tarafımıza ekb için gerekli evraklar mail ya da posta yoluyla gönderilir. Gönderilen bu belgelerde; mimari proje, yapı ruhsatı, ısı yalıtım sözleşmesi ve ekb beyannamesi olması gerekmektedir. Gelen evraklar neticesinde Ekb uzmanımız tarafından BEP-TR 2 programı üzerinden gerekli bilgiler doldurulur ve çizimler yapılır. Sistem üzerinden Enerji Kimlik Belgesi onaylanır ve teslim edilir.

Ekb’ni Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirme yapılmış mühendislik büroları veya Evd şirketleri vermektedir.

Enerji kimlik belgesinin piyasada bilinen bir diğer adı EKB raporudur ve bu rapor 3 sayfadır.

Satın alacağınız yapının enerji tüketim değerleri ve tasarrufları hakkında size bilgi verir. Ya da mevcut yapınızın enerji gereksinimi açısından iyileştirme isteyip istemediğine karar vermenizi sağlamaktadır. Ayrıca konutlarda ısı yalıtım kredisi alabilmek amacıyla, binaya yalıtım yapıldıktan sonra kredinin geri kalanının ödenmesi için EKB en az C sınıfı olması gerekmektedir. Bu sebeple Asanmek EVD olarak en hızlı bir şekilde enerji belgenizi çıkarmaktayız.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre EKB Belgesi alacak olan yeni binalar; D sınıfı ve daha çok enerji tüketimi ve CO2 salınımına sebep oluşturamaz. Buradan yapılacak çıkarım ise yeni bina EKB belgesi en az C sınıfı olabilir. Mevcut binada ise önemli olan EKB belgesinin olması; A’dan G’ye kadar olan sınıflardan herhangi birisini alması yeterlidir.